Home Afacaeri Dar de ce vrei să dai înapoi creditul mai repede, să-l rambursezi anticipat?

Dar de ce vrei să dai înapoi creditul mai repede, să-l rambursezi anticipat?

10 min read
6
0
91

te gandesti ca atunci cand mergi la o banca si le spui ca vrei sa platesti creditul anticipat sa se bucure. dar spre marea ta surprindere vezi ca din contra se ofesenaza.

Dar de ce vrei să dai înapoi creditul mai repede, să-l rambursezi anticipat?
Dar de ce vrei să dai înapoi creditul mai repede, să-l rambursezi anticipat?

“Dar de ce vrei să dai înapoi creditul mai repede, să-l rambursezi anticipat?”, a fost întrebarea unui preşedinte de bancă către un client. Un client bun platnic, conştiincios, fără întârzieri la plată, cu frică să nu ajungă dator vândut.

Dar de ce vrei să dai înapoi creditul mai repede, să-l rambursezi anticipat? 4

Dar de ce vrei să dai înapoi creditul mai repede, să-l rambursezi anticipat? 5

În schimb, el, clientul, a avut doar câteva întrebări legate de contractul de împrumut. Adică întrebările uzuale ale clienţilor: “De unde a apărut acest comision, pentru că înainte nu era?”. “Aşa e, aveţi dreptate, înainte nu era, dar e acum. Ştiţi, banca a adoptat un nou plan de tarife şi comisioane şi aveţi 5 lei pe lună sau 2 euro la contul în euro, comision de administrare!”

 

Pentru că în contractul de credit îşi rezervă dreptul să facă aceste modificări. Paragraful 100 nu ştiu cât. Dar e mult 5 lei pe lună, te întreba din priviri ofiţerul de credit? 60 lei pe an, 600 de lei în zece ani, 1.200 lei în 20 de ani, asta dacă nu se mai modifică odată? Nici nu ştii ce să spui. Dacă nu-i plăteşti, poţi să fii sigur că la un moment dat eşti trimis în baza restanţierilor şi îţi trebuie multe luni, multe drumuri şi mulţi nervi să ieşi de acolo!

“De ce nu mi-aţi scăzut dobânda/rata? Că la alte bănci s-a scăzut, că euribor/robor/robid/ sau ce alt indicator de referinţă a scăzut, ştiu eu de la alţi clienţi.”

“Nu ştim ce să vă spunem, poate au alte condiţii, alte marje, alţi indicatori!”

Dar a luat cineva un credit tot de aici şi are o dobândă mai mică! Şi plăteşte mai puţin!

“Ştiţi, dumneavoastră aţi luat creditul cu condiţiile de atunci, de acum 2-5 ani, iar acum e altceva”, vine răspunsul ofiţerului.

“Dar când am luat atunci creditul, nu aveam acel comision. De ce l-aţi pus acum?”

“Nu ştiu ce să vă spun. Nu stabilim noi. Din centrală. Dacă vreţi, puteţi întreba acolo.”

Dar de ce vrei să dai înapoi creditul mai repede, să-l rambursezi anticipat? 6Sunt întrebările şi discuţiile care macină atât nervii clienţilor, cât şi pe cei ai ofiţerilor de credite, care azi sunt la o bancă, mâine la alta, iar la anul în altă parte, dar care trebuie să aibă sau să găsească răspunsuri.

Şi clienţii, ce să zică? Iau răspunsurile aşa cum sunt, unele le înţeleg, altele nu. În final tot suma aia trebuie să o plăteşti lunar.

Din păcate, în tot acest dialog, monolog al absurdului de multe ori, marea majoritate a clienţilor, persoane fizice, au căpătat o ură puternică faţă de bănci. Şi nu cred că există cineva care să nu vrea să dea banii înapoi mai repede, să scape de credit, ca să nu mai aibă de-a face cu băncile. Nu cu creditul în sine! Sau alţii care preferă să stea cu chirie decât să ia credit de la bancă pentru a-şi cumpăra un apartament, cu toate că ar ieşi mai ieftin. În lipsa creditelor, nicio economie nu poate urca susţinut şi să-şi îmbunătăţească nivelul de trai.

Cine poate pune ceva deoparte lunar, fie 50 de euro, fie 100 euro, fie 200, fie oricât, nu se gândeşte decât să mai ramburseze din credit. Ca să scape. Iar bancherii s-au trezit că nu e bine. Că rambursează anticipat clienţii bun platnici şi că astfel nu mai au de unde lua dobândă de la ei. Adică nu mai au venituri. Plus că nu mai au nici unde să plaseze din nou banii primiţi anticipat. Clienţi buni nu mai sunt, au deja credite, la titluri de stat dobânda este numai 4% – 5,25% la euro, iar ei luau înainte 8%- 12% la euro de la clienţi, la creditele pentru companii dobânzile cerute sunt mult, mult, mai mici. Iar patronii şi directorii negociază la sânge. Şi dacă se enervează, bagă societatea în insolvenţă. Deci adio şi dobânzi, şi o bună parte din credit. Alte provizoane, alte întrebări, alţi bani ceruţi de la acţionari, adio bonus.

Iar orice rambursare anticipată înseamnă un minus de bani în consum, în economie. În loc să cumpere un nou televizor, ceva haine, pantofi, adidaşi, poate un nou corp de mobilă, poate încă o sticlă de vin, banii se duc în seiful băncii, iar de acolo nu au unde să iasă din nou la fel de profitabil. Iar statul nu ia din acest circuit nici TVA, nici accize, nici impozit pe profit, nimic. Cum nu sunt venituri, toată lumea trebuie să taie din cheltuieli. Iar creşterea economică se lasă aşteptată, salariile nu cresc, lumea e nervoasă că “treaba” nu merge.

Iar bancherii îşi întreabă clienţii: “De ce vreţi să rambursaţi anticipat? Haideţi că avem o promoţie mai bună acum, rata e mai mică, poate vă mai gândiţi!”

Au venit şi vremurile astea!

 

sursa: sf.ro

 

 

Cautari pe analfabetul.com:

Load More Related Articles
Load More By Analfabetul
Load More In Afacaeri

6 Comments

 1. Mika

  14 June 2011 at 17:43

  Pai ei te intreaba aceste lucruri ca si-au facut unele calcule,pe dobanzile ce ti le ia tie lunar ,iar tu daca rambursezi mai repede le strici spilul .
  Chestia este ca daca vrei sa rambursezi banii mai rapid platesti dobanda pentru tot ce rambursezu .Eu am ramas muta cand am auzit ca daca vreau sa platesc in avans ,de ex luna asta 5000euro (ca am fost la produs 😀 ) platesc pe toti dobanda .Matusa mea in Austria cand a platit in avans ratele ,ea platise dobanda doar pe luna in curs ,iar restul i s-a recalculat cu dobanzi cu tot .
  Iti vine rau cand te gandesti ,insa sunt momente cand depindem de creditele lor ,asta ca sa facem si noi ceva in viata asta .

  Reply

  • Analfabetul

   14 June 2011 at 21:52

   pai bancii nu ii convine sa tina banii in seif. ea vrea ca banii sa circule afara ca sa aiba de castigat. daca banii stau in seif atunci atat banca cat si statul pierd bani.
   prin 2003 fratele meu a luat 35 milioane imprumut pe 5 ani. dupa 3 ani sa dus sa plateasca tot ce a mai ramas ca sa nu mai stea cu grija. cand a ajuns la birou si a intrebat cat mai are de plata i s-a spus ca mai sunt de plata 33 milioane. a ramas masca asta. tot domnisoara (babuta) de la birou ii spune ca pana acum platise dobanzile.
   in afara ca atunci cand accepta sa platesti in avans iti calculeaza dobanda ca si cum ai plati luna te mai pune sa platesti si un procent de 5-10% din valoare.

   cea mai tare faza zic eu a fost prin 2005 cand am fost la BCR sa iau un credit. toate bune si frumoase dar ca sa pot beneficia de bani trebuia sa aduc de acasa 5 milioane pentru nu stiu ce asigurare si alte chestii. deci eu ii plateam ca sa imi dea imprumutul.

   de asta e bine ca la alegerile ce vin sa ma alegeti pe mine presedinte.

   Reply

   • Mika

    14 June 2011 at 22:05

    Tu candideaza numai…ca de voturi ne ocupam noi 😉 .

    Reply

    • Analfabetul

     14 June 2011 at 22:27

     pai cred ca am sa deschid si o pagina pe facebook. sa vedem daca strangem ceva oamenii.
     sa inteleg din comentul tau ca vrei sa fii sef de campanie?:D

     Reply

     • Mika

      14 June 2011 at 23:01

      Nu-mi place statutul de sef ,asta o stii bine .Gasim noi pe altcineva ca sef ,eu voi fi in umbra :d .

     • Analfabetul

      14 June 2011 at 23:08

      ok atunci. dar trebuie sa propui un sef …
      pe cine recomanzi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ce vreti bulangiilor?

Ce bulangii sunt unii frate. Nu mai incape de mine nici aici cu acest amarat de blog unde …