Home Aberatii Luxul care nu ne putem permite. Sau poate ca da.

Luxul care nu ne putem permite. Sau poate ca da.

6 min read
0
0
90
Luxul care nu ne putem permite. Sau poate ca da. 1

Cum ar fi ca in inainte de fiecare decizie sa poti analiza absolut orice varianta, la orice decizie ai lua pentru a stii care este cea corecta?

[contentblock id=37 img=gcb.png]

Asta seara a fost noul episod din Person Of Interes, un serial care il urmaresc. In opinia mea a fost unul dintre cele mai bune episoade de pana acum.

Acest episod s’a accentuat mai mult pe masina si decizele acesteia si de unde a invatat tot ce stie.  O secunda pentru ea, este ca o eternitate pentru noi. Are o asa mare putere de calcul ca intr’o secunda poate calcula orice varianta la orice decize trebuie luata in functie de un eveniment.

Asta inseamna milioane daca nu chiar miliarde de  posibilitati pentru o singura decizie. Trebuie tinut cont de situatie, toti factorii implicati si care vor fi implicati in functie de decizie pana la rezultatul final. Intelegeti ceva din ce spun? Ma te ca nu….

Ok, masina, care e de fapt un super calculator are aceasta abilitate, care ia oirce decizie dupa ce analizeaza tot pentru ca finalul sa nu fie unul tragic.

Acum noi oamenii cand luam o decizie mergem mai mult la ghici, nu avea aceasta optiune de a vedea cu 100 de mutari inainte, stiti voi ca la sah.

Cand trebuie sa alegem daca o luam la stanga si la drepta, pur si simplu o facem, nu avem de unde stii care este varianta mai buna, care ne va duce spre succes sau catre pierzanie.

Daca e sa luam asa, atunci suntem mult mai destepti si mai curajosi decat orice masina, super calculator din lume.Dar daca nu este chiar asa?

Daca fara sa stim atunci cand trebuie sa luam o decizie, creierul nostru analizeaza toate aceste variante si la final ne trimite semnalul pentru decizia care trebuie luata.

Ideea este ca desi creierul ne spune sa o luam la drepta noi o vom lua la stanga, chiar daca in maduva oaselor stim ca este varianta gresita.

Un lucru care ne facem sa luam aceasta decizie sunt sentimentele. Masina desi vede totul logic si uneori poate chiar o decizie ilogica, pentru binele echipei (este un exemplu), vede totul in alb si negru. Nu are sentimente de pe care sa se ghideze. Insa noi oamenii desi stim ca acea decizie este rea, o vom lua si asta din cauza snetimentelor care le avem.

La fel cum spunea si Lucy din filmul cu acelasi nume. Sentimentele care le avem sunt singurele obstacole care ne opresc sa ne utilizam creierul la un procentaj mai mare.

Asa ca suntem diferiti fata de masina sau suntem toti la fel? Luam deciziile la ghici sau creierul nostru face aceiasi analiza ca masina, poate chiar mai rapida.

Daca tot ce am spus mai sus e adevarat si ai putea alege, atunci ce ar fi. Luxul constient de a putea face acea analiza ca si masina, sau continui sa fii om, sa simti, sa ai sentimente si de cele mai multe ori sa iei cea mai prosta decizie?

[contentblock id=40 img=gcb.png]

Load More Related Articles
Load More By Analfabetul
Load More In Aberatii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ce vreti bulangiilor?

Ce bulangii sunt unii frate. Nu mai incape de mine nici aici cu acest amarat de blog unde …