Home Critica REVOLUTIA ISLANDEZA ! ! ! SI LA NOI NU SE SPUNE NIMIC DESPRE ASTA ÎN PRESĂ !!!.

REVOLUTIA ISLANDEZA ! ! ! SI LA NOI NU SE SPUNE NIMIC DESPRE ASTA ÎN PRESĂ !!!.

6 min read
10
0
395

REVOLUTIA ISLANDEZA ! ! ! SI LA NOI NU SE SPUNE NIMIC DESPRE ASTA ÎN PRESĂ !!!.

REVOLUTIA ISLANDEZA ! ! ! SI LA NOI NU SE SPUNE NIMIC DESPRE ASTA ÎN PRESĂ !!!. 2Am primit pe mail un rezumat al unui articol apărut în Spania, despre veritabila revoluție din Islanda. La știri bineânțeles că nu a ”transpirat” nimic, căci nu se dorește ca modelul islandez să se propage.
În Islanda, tara in care guvernul a fost demis in totalitate , marile bănci au fost naţionalizate, s-a decis să nu se plătească datoria creata în Marea Britanie şi Olanda, din cauza politicii lor financiare rău intentionate şi s-a creat un grup popular pentru a rescrie constituţia. Şi toate acestea paşnic.
O revoluţie împotriva puterii care ne-a adus la criza actuală. De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute de doi ani: Ce se întâmplă dacă alţi cetăţeni UE vor lua exemplu? Iata pe scurt, istoria evenimentelor:
– 2008. Se nationalizeaza cea mai mare banca din tara. Se prăbuşeşte moneda, bursa isi suspenda activitatea. Ţara este în stare de faliment.
– 2009. Protestele populare din fata parlamentului fac sa fie convocate alegeri anticipate si provoava demisia  primului-ministru şi a membrilor guvernului in bloc.
– Continuă situaţia economica nefavorabila. Printr-o lege se propune  rambursarea  datoriei catre GB şi Olanda avand de plată suma de 3.500 de milioane de euro, o sumă pe care toate familiile islandeze sa le plateasca  lunar pentru următorii 15 ani la 5,5% interese.
– 2010. Oamenii ajung să iasa în stradă şi cer ca aceasta lege sa fie supusa  referendumului. În ianuarie 2010, preşedintele refuză să o ratifice şi  anunţa că se va consulta poporul. La referendumul, organizat în luna martie  93% din voturi au fost impotriva acestei legi.
– Pentru toate acestea, guvernul incepe o anchetă pentru a rezolva responsabilităţile legale ale crizei. Începe arestarea  mai multor bancheri seniori şi directori. Interpolul emite un ordin, şi toti  bancherii implicati, pleaca din ţară.
– În acest context de criză, se alege o adunare pentru a elabora o nouă constituţie care să includă lecţiile învăţate în urma crizei şi pentru a înlocui pe cea curenta, o copie a constituţiei daneze.
– Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran.Se aleg 25 cetăţeni fără afiliere politică , din 522 care si-au depus candidaturile, pentru care era necesar  sa fie majori şi sa aiba sprijinul a 30 de persoane. Adunarea constituţională  începe activitatea în februarie 2011 prezinta un proiect de constituţie bazată pe recomandările poporului din diverse reuniuni din întreaga ţară.
Noua constitutie trebuie să fie aprobata de către actualul Parlament şi de cel care se va forma după alegerile legislative. Aceasta este scurtă istorie a Revoluţiei Islanda:
– demisia guvernului în bloc,
– naţionalizarea băncilor,
– un referendum pentru a permite oamenilor să decidă cu privire la deciziile  economice,
– închisoare pentru cei responsabili pentru criza şi rescrierea constituţiei de către cetăţeni.
S-a menţionat acest lucru în mass-media europeană? S-a comentat cu privire la acest lucru in  talksourile politice? S-au văzut imaginile de la evenimentele la televizor? Bineînţeles că nu.
Oamenii islandezi au fost în măsură să dea o lecţie pentru toată Europa, să se impotriveasca intregului sistem şi sa ofere o lecţie de democraţie intregii lumi.
Sursa: rapcea.ro
trimite acest articol mai departe. sa vada toata lumea cum se poate face o revolutie fara sange, cum se poate iesi din criza, cum se poate trai mai bine. de tine depinde cati oamenii vor auzi de acest articol.

Cautari pe analfabetul.com:

Load More Related Articles
Load More By Analfabetul
Load More In Critica

10 Comments

 1. Mika

  29 July 2011 at 09:10

  Interesant articol ,insa de atat timp cred ca era imposibil sa nu se “rasufle”o farama de informatie in mass media .Orice revolta apare in ziare ,la stiri sau macar pe net .Imi este greu ca toti jurnalistii din lume au fost rupti de realitate atat timp ,insa e doar o parere de-a mea .

  Reply

  • Analfabetul

   29 July 2011 at 09:25

   pai cine dracu vrea sa se afle de astfel de varinate de revolutii? iti dai seama ca ar fi un precedent si toate tarile sub asuprire ar proceda la fel. chiar si romania.

   Reply

 2. danette

  29 July 2011 at 17:03

  Cel putin in online s-a stiut de ceva vreme .Daca urmareai blogul acesta http://liviumihaiu.ro/2011/04/14/revolu%C8%9Bia-islandeza/ ai fi aflat mai devreme . Sper ca nu compari Romanica cu Islanda . 😀

  Reply

  • Analfabetul

   29 July 2011 at 19:08

   am aflat aseara ca islanda e un stat micut de cateva sute de mii de oamenii. dar asta nu inseamna ca nu se poate aplica si la noi. aceiasi reteta, doar putin adaptata la situatia noastra.

   Reply

   • danette

    29 July 2011 at 20:46

    Mentalitatea, cultura civica si muuulteee, multeeee altele fac diferenta intre noi si ei . Noua ne trebuie alta reteta, copia nu are valoare .

    Reply

    • Analfabetul

     29 July 2011 at 21:12

     dupa cum am zis, nu trebuie sa copiem si sa ne inspiram. si copia este buna daca o adaptezi situatiei in care vrei sa o folosesti.

     Reply

 3. danette

  29 July 2011 at 21:21

  Copia e copie si asa ramane. Cel putin, in online , eu m-am saturat de cei/cele care dau copy-paste la cate un articol si uita sa mentioneze sursa , ba mai mult, in ipocrizia lor, se si umfla in pene atunci cand sunt laudati/laudate…nu inteleg satisfactia data de furtul muncii altuia. Ok, am divagat de la subiect …scuze. Imi place optimismul tau …. dar cum crezi ca la noi , cu influenta nociva a atator partide , s-ar putea intampla o revolutie pasnica ? 😀

  Reply

  • Analfabetul

   29 July 2011 at 21:28

   sa inteleg ca m-ai tras putin de ureche ca am facut copy/paste la 2 articole si am precizat sursa.. :d
   eu cred ca orice lucru cat de mare ar fi el poate fi rasturnat. o astfel de revolutie nu se poate face intr-un timp scurt. necesita timp si oamenii care sa aiba vaste cunostinte in domeniul politic, bancar, administratie, servicii secrete.
   trebuie doar sa se vrea, sa fie o mana de oamenii care sa-i conduca si pe altii.
   stiu asta din experienta. am “administrat” grupuri mari de tineri (cateva sute) care la prima vedere spune-ai ca nu sunt in stare de nimic. dar care pana la urma au dovedit ca pot realiza multe daca sunt indrumati si condusi catre un anume tel.

   si eu m-am cam dus de la subiect nu?
   😀

   Reply

 4. danette

  29 July 2011 at 21:35

  Vorbeam la modul general, nu faceam referire la tine doar ai precizat sursa , nu?
  Si, iata, ai pus punctul pe i …. “doar sa se vrea” .Exemplul tau cu tinerii e bun , doar ca ei (tinerii) pot fi modelati mai usor.
  Din pacate noi, ca popor, suntem impartiti in tabere …comunisti, basisti, etc …. ne lipseste liantul .

  Reply

  • Analfabetul

   29 July 2011 at 21:42

   acest liant se poate gasi. trebuie sa vrem. inca odata spun asta.
   stiu ca se poate daca vrei. stii peste tot se discuta despre politica, toata lumea tipa ca e rau, ca nu se mai poate, dara nici unu nu intreprinde ceva. asteata mereu ca altii sa faca si sa decida pentru ei. si uite asa am ajuns in situatia in care suntem.
   eu sunt sigur , daca ne-am uni o gasca pe net si sa ne tinem de treaba am putea realiza multe. mult mai multe decat orice partid politic.
   dar cu cine…?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ce vreti bulangiilor?

Ce bulangii sunt unii frate. Nu mai incape de mine nici aici cu acest amarat de blog unde …